הטיפול בכאבי גב תחתון וסיאטיקה

ברפואה הסינית

 שמואל הלוי Ph.D  

 מומחה לרפואה סינית

 

כאב גב תחתון הוא כאב, המורגש באזור הגב התחתון החל מאזור החוליות המותניות התחתונות, חוליות העצה ועצם העצה. לעיתים כאב זה מלווה בסיאטיקה (אישיאס), דהיינו, כאב המוקרן לאזור העכוז ו/או לאורך אחת משתי הרגליים במסלול השפעתו של עצב הסיאטיקוס.

סטטיסטית, אליבא דארגון הבריאות העולמי של האו"ם, סובלת ממצב ביש זה אוכלוסייה של 50 אחוז מכלל תושבי העולם, שהינם בגיל 60 שנה ומעלה. פרט להם מצויים גם אנשים, שטרם זכו להגיע לגיל 60 וסובלים. התופעה מוכרת לכל אחד מאתנו, אישית או באמצעות מכרים, המבזבזים חלק ניכר מחייהם בשכיבה במיטה עם "גב תפוס".

 במרבית המקרים הרפואה המודרנית עומדת חסרת אונים מול תופעה זו, והפתרונות אותם היא מציבה אינם יעילים עפ"י רוב, ובחלקם אף מזיקים. לעומתה, הרפואה הסינית המסורתית מתמודדת בהצלחה מרובה עם תופעת כאב הגב התחתון והסיאטיקה (הקרנה של כאבים עצביים לאורך הרגל). כמעט בכל המקרים היא מקלה מאוד על התסמינים, ובמקרים רבים פותרת את הבעיה כליל.

 במאמר זה ננסה לסקור את מכלול התופעה מנקודת ראותה של הרפואה הסינית, את הסיבות והגורמים לכאבי הגב התחתון, ואת שיטות הטיפול הנהוגות ברפואה הסינית על מנת לרפא מחלה זו.

 בנוסף לכך, ולא פחות חשוב, נביא מספר המלצות, בבחינת רפואה מונעת, באשר לצורת ההתנהגות הנאותה לאלה הסובלים מכאבי גב.

 

 מעט פיזיולוגיה סינית

 כבר ראינו במאמרים הקודמים, כי מלבד אותן מערכות אנטומיות, הקיימות בגופנו לפי תפיסתה של הרפואה המודרנית, קרי: השלד, השרירים, כלי הדם, העצבים, האיברים הפנימיים וכו', עומדת הרפואה הסינית על כך שמתקיימת בגוף מערכת נוספת המערכת האנרגטית. הסינים מייחסים חשיבות ראשונה במעלה למערכת זו, שכן לפי תפיסתם, מערכת זו היא המאזנת והמפעילה את כל מערכות-הגוף האחרות, שאת חלקן מנינו לעי"ל. פרע – תפקוד במערכת האנרגטית יגרור בעקבותיו שינויים במערכות הגוף האחרות, וכתוצאה מכך מחלות, כאבים וכו'.

מערכת אנרגטית מסתורית זו מכסה את הגוף כולו במסילות אנרגיה בלתי נראות לעין, העוברות ברקמות הגוף השונות כולן ומזינות אותן באנרגיה. זרימה אנרגטית בלתי פוסקת זו מאפשרת לדם לזרום ולהזין את הרקמות ביסודות החיוניים אותם הוא נושא עימו, מאפשרת לתהליכים המטבוליים להתקיים ברמת התא הבודד וברמת תפקוד האיברים הפנימיים הקוהרנטית, ומאפשרת תפקודם התקין של התהליכים החשמליים והאלקטרוכימיים במערכת העצבים כולה.

 הפרעות תפקוד במערכת האנרגטית יכולות לקרות בשני אפנים:

 א)  הפרעות שמקורן חיצוני.

  ב) הפרעות שמקורן פנימי.

 הפרעות שמקורן חיצוני נגרמות בד"כ מחשיפה, ממושכת או פתאומית, לתופעה אנרגטית מסוימת מחוץ לגוף. תופעה כזו יכולה להיות: קור, חום, רוח, לחות, יובש או צרוף של מספר תופעות יחד כמו: רוח וקור, חום ויובש, לחות ורוח, וכיו"ב.

 הפרעות שמקורן חיצוני יכולות גם להיות: חבלה או מכה, הרעלה, עקיצה ועוד.

 הסיבות להפרעות שמקורן פנימי, לעומת זאת, נגרמות בעיקרן בשל חשיפה ממושכת, או פתאומית, לשינוי אוירה אנרגטית פנימית שמקורה נפשי בדר"כ. מרקם הרגשות העדין, המרכיב את עולמו הפנימי של כל אחד מאיתנו, נתפס על ידי הסינים כמארג אנרגטי, אשר הפרעות באיזונו הינן ברות השפעה בעלת עצמה רבה על בריאות הגוף כולו. אי לכך, מצב ממושך של פחדים ולחצים נפשיים, או מצב פתאומי של הלם רגשי, או אובססיביות מרובה, שמקורה בדאגות מופרזות, שמחה פתאומית ועליצות מוגזמת, שבעליה אינו מסוגל להשתלט עליה כל אלה הינם גורמים פוטנציאליים להפרעות במרקם העדין של האנרגיות הפועלות בתוכנו ולפיכך סיבה למחלות.

 

הסיבות לכאבי גב

 גם הסיבות לכאבי גב תחתון יכולות להיות או ממקור חיצוני או פנימי או תשלובת של שניהם. ככלל, חשוב מאוד ברפואה הסינית לאתר את הסיבה ואת הגורם, מעבר להבנתנו את המחלה עצמה ואת התופעות שהיא מציגה. גישה זו הינה שונה במהותה מזו הנהוגה ברפואה המודרנית. לשם דוגמא בלבד ניקח מחלה כמו דלקת גתות האף (הסינוסים). ברפואה המודרנית די בכך אם בודדנו את החיידק הגורם לדלקת, הבנו את התהליכים הנגרמים בגוף מפעולתו של החיידק זה, וכפועל יוצא מכך רשמנו תרופה אנטיביוטית לחולה על מנת להשמיד או לרסן את פעילותו של החיידק האמור. ברפואה הסינית המסורתית, לעומת זאת, לא די בכך שהבנו את אופי המחלה ואת מהלכה הצפוי. עלינו לחפש את הגורם למחלה מעבר לחיידק עצמו. במקרה מסוים זה, אם כן, הגורם למחלה יהיה שינוי אנרגטי בגתות האף, שאיפשר את צמיחתו של חיידק מסוים, והסיבה למחלה תהיה התקררות כתוצאה מכך שהחולה יצא מחדר האמבטיה עם שיער רטוב למרפסת באותה עת שנשבה שם בפתאומיות רוח קרה.

 החשיבות של מציאת והבנת הסיבות והגורמים למחלה מסוימת הינה מעל ומעבר לטכניקה המיושמת כדי לרפא את אותה מחלה. בראש וראשונה כדי ליידע את החולה שהתנהגות מסוימת שלו היא הגורמת למחלה, ובכך שאם יימנע ממנה לא יחלה. כמו כן, לא ניתן יהיה לרפא מחלה מסוימת ביעילות בשיטות הסיניות, ללא הבנה של הסיבות והגורמים למחלה וזאת נראה בהמשך.

 סיבות פנימיות

 האיברים הפנימיים, אשר תפקוד לקוי שלהם עלול לגרום כאבי גב, הינם, לפי סדר החשיבות בעניין זה: הכליות, המעיים, ושלפוחית השתן (אצל האישה גם הרחם).

 הכליות ברפואה הסינית נתפסות הכליות כאיבר אשר חשיבותו והיקף השפעתו על הגוף בכלל עולה לאין ערוך על החשיבות שמייחסים לו ברפואה המודרנית. מאחר ואין זה המקום להכנס לדיון מעמיק בנושא זה, די אם נזכיר מספר מועט מהתפקידים שמייחסים ברפואה הסינית לכליות: חוזקה של מערכת השלד כולה, ובפרט עמוד השידרה; תפקודים מנטליים רבים כמו זיכרון, כושר ריכוז ועוד; חילוף חומרים במשק הנוזלים של הגוף; סיוע ביצירת דם וסינון הדם ונוזלי הגוף ממרכיבים פסולים ועוד ועוד.

 כליות חלשות גורמות כמעט תמיד, בין יתר התסמינים, לכאבי גב תחתון כרוניים. כאשר מצטרפות לכך סיבה חיצונית כלשהי, כמו התקררות לדוגמא, הרי שיש לנו התקף חריף של כאבי גב תחתון עם או בלי סיאטיקה.

 עקב הקשר האמיץ בין שבין הכליות לעצמות הגוף, ובמיוחד לעמוד השידרה, קיים בד"כ קשר מובהק בין מחלות עמוד השידרה לחולשת הכליות.

ספונדילוסיס של החוליות, רככת, עקמת, היצרות של תעלת השידרה ועוד מחלות שונות, מקורן, בחלק רב מהמקרים, בכליות חלשות תורשתית, או כאלה שנחלשו מחמת הרגלי חיים פסולים.

המעיים ושלפוחית השתן מחלות כרוניות של שני איברים אלה, או תפקוד רחם לא תקין אצל אשה, עלולים לגרום לכאבי גב מטרידים משך שנים רבות. איברים אלה ממוקמים אנטומית בחלקו הקדמי של הגב התחתון, כך שמחלות הקשורות עם איברים אלה עלולות במשך הזמן לגרום גם לכאבים בגב התחתון, עד כדי שינוי מבנה חוליות עמוד השידרה. המנגנון הקשור בכך מסובך מכדי שננסה לתאר אותו במאמר זה, אך די בכך אם נציין, שעל מנת לרפא כאבי גב מסוג זה, עלינו קודם כל לטפל בעצירות כרונית, אם קיימת, או דלקת בשלפוחית השתן וכו'.

 סיבות חיצוניות

כפי שציינתי, סיבות חיצוניות לכאבי גב תחתון מקורן בד"כ, בסטגנציה, המתרחשת במסילות האנרגטיות  העוברות בגב התחתון, שמקורה בסיבות הבאות:

 א)    חשיפה למזג אויר תוקפני מסוג כלשהו בזמן חולשה זמנית של הגוף.

ב)    חבלה או מכה.

ג)     עומס או מאמץ רב מדי על השרירים, חוליות או גידים בגב התחתון.

ד)    תנועה פתאומית חזקה בזוית לא שגרתית.

 שילוב של סיבות פנימיות וחיצוניות

 ברוב המקרים, על מנת שתתקיים סיבה חיצונית כלשהי בחומרה מספקת כדי לגרום להתקף של כאבי גב, מקדימה לה חולשה פנימית כלשהי באזור זה, המשמשת מעין מצב הכנה להיקלטותו של אותו גורם חיצוני.

לדוגמא, מצב נפשי של פחדים ממושכים גורם אצל אדם מסוים להחלשות הדרגתית של הכליות. החלשות זו גורמת להחלשה הדרגתית של חוליות הגב התחתון ולתחושה עמומה של אי נוחות שם. בשלב ב', יוצא אותו אדם ועובד עבודה פיזית קשה בגינתו משך מספר שעות, מזיע וגבו נחשף לרוח קרה. למחרת יש לנו מקרה של חולה אקוטי, שגבו "נתפס" ומקרין כאבים חזקים לאורך רגלו השמאלית.

 

הטיפול

 לאחר שאובחנו הסיבות והגורמים למחלה לפי שיטת האבחון של הרפואה הסינית, תיבחר טכניקת הטיפול מתוך דגש על שני מרכיבים עיקריים:

 א) עצמת הכאבים ואופים בהתייחס לגורם המחלה.

  ב) "טיפול שורש" בבעיה, דהיינו אלימינציה של סיבות.

 הטכניקה היעילה ביותר לטיפול בכאבי הגב באופן מיידי היא שיטת הדיקור. בעזרת מחטים דקות ועדינות דוקרים נקודות מפתח אנרגטיות לאורך אותן מסילות שדיברנו עליהן, מתוך מגמה לשחרר את הסטגנציה האנרגטית בגב התחתון. המרצה אנרגטית זו, מסתבר, יש בכוחה לרפא דלקת מקומית, לפזר הצטברויות של נוזלים שונים (בצקת), להרפות גידים שנמתחו והתכווצו, ולעיתים אף להחזיר חוליות למקומן.

במידה והגורם לכאבים הוא התקררות, ניתן להשתמש בטכניקות שונות של חימום אזורי בעזרת כוסות-רוח, או מוקסה בוערת (המוקסה הינה צמח מרפא מסוים, המשמש לחימום אנרגטי).

כאשר הגורם לכאבים הוא חבלה/מכה, ניתן להשתמש בטכניקות מסוימות, המפזרות הצטברויות של דם. בקיצור, הטיפול בשלב האקוטי של המחלה מיועד לתת פתרון מיידי, להקל על הכאבים או להפסיקם. כמו שראינו, יש חשיבות רבה לאבחון הגורם למחלה בשלב זה על מנת לדעת להתאים את סוג הטיפול לאופי הבעיה.

 "טיפול שורש", לעומת זאת, הינו טיפול לטווח ארוך (מבחינת השפעתו) ומטרתו לרפא כליל את כאבי הגב התחתון. בטיפול זה יש לעמוד היטב על הסיבות למחלה ובהן לטפל. מבלי להכנס בנושא זה לדיון מעמיק, נבחר שוב בדוגמא אותה הבאנו קודם. לפי דוגמא זו, חלה פלוני בכאבי גב תחתון עקב חולשת כליות, שנגרמה מתקופה ממושכת של פחדים. לאחר שטיפלנו באדם זה בשלב האקוטי של הכאבים, ובד"כ אכן הצלחנו להקל על כאביו בצורה משמעותית, לא נוכל לסיים את הטיפול   בו מבלי לעשות שני דברים חשובים:

א)     לטפל בשורש הבעיה, דהיינו, לחזק את תפקודן של הכליות,

ב)      להסביר לפלוני, שכליותיו הולכות ונחלשות עקב המצב הנפשי המתמשך של פחדים בו הוא שרוי, ולגרום לו לקבל סיוע מתאים שיחלצו ממצב נפשי זה. לחזק את כליותיו של אדם זה ניתן בעזרת צמחי מרפא סיניים שנבחרו לשם כך, וגם בעזרת דיקור במחטים ותרגילי נשימה והתעמלות מיוחדים.

 

מניעה

 את חשיבותו של עקרון מניעת המחלה ברפואה הסינית כבר הדגשנו מספיק. הכלל החשוב ביותר כאן הוא, להבין את הסיבות והגורמים לכאבי-גב אצל החולה, להסבירם לו ולייעץ לו כיצד להימנע מהרגלים פסולים בהקשר זה. עם זאת, לא נוכל לסיים מאמר זה ללא מספר הדגשים כלליים :

 1. מבחינת הסיבות הפנימיות, הגורמות לכאבי גב, יש להקפיד במיוחד על בריאותן של הכליות. מבין הסיבות העיקריות הגורמות להיחלשותן של הכליות ראוי להזכיר את אלה:

      א) עבודה גופנית מאומצת, הקשורה במיוחד בהרמת משאות כבדים.

      ב) קיום מופרז של יחסי מין אצל גברים.

      ג) הריונות ו/או הפלות רבים אצל נשים.

      ד) מצבים נפשיים ממושכים של מתח וחרדה.

      ה) דלקות בדרכי השתן כתוצאה מזיהומים.

        ו)  צריכה מופרזת של מוצרי מזון מהחי. (בעיקר מוצרי חלב).

      ז) צריכה מופרזת של משקאות חריפים או קפה. 

 

2. לאנשים, הנוטים לקבל כאבי גב "ראומטיים" לעיתים קרובות, ראוי להקפיד שלא להיחשף לקור ולרוח עם גב חשוף, לא לשבת על משטחים קרים כמו רצפות אבן, דשא רטוב וכו'. עצות אלה טובות גם לכאלה המקבלים דלקות תכופות בדרכי השתן, בתוספת עצה שלא ללכת יחף על משטחים קרים ולחים או לצרוך משקאות קרים, גלידות וכו'.

 3. יש חשיבות רבה מאוד לקיום תרגילי התעמלות קבועים מדי יום, שמגמתם להגמיש את שרירי הגב התחתון, להפעיל את החוליות התחתונות ולחזק את גידיהן. אדם, שאינו מתעמל ועינו "מתחזק" כראוי את הגב התחתון, חשוף עשרת מונים לבעיות בכיוון זה, במיוחד אם פתאום מתחשק לו לעבוד שעתיים רצופות בגינה

 4. העצה האחרונה בסדר (אך לא בחשיבות), נוגעת לדרך הטיפול בבעיה לאחר שארעה: כאבי גב תחתון זו בעיה רפואית שאין להזניחה, שכן, כפי שראינו, השלכותיה לפעמים הינן מעבר לסבל הזמני של כאבים באזור זה. מאחר ששיטת הטיפול של הרפואה הסינית הינן יעילות לאין שיעור מכל טכניקה רפואית אחרת, המלצתנו היא, לטפל בבעיה מיד עם התהוותה. הזנחה ממושכת של טיפול בבעיה זו, או טיפול רפואי אחר שאינו עונה על הבעיה, רק יחמירו את המצב ויקשו על הטיפול בשלב מאוחר יותר. יש לגשת ל"רופא סיני" מיד עם הופעת הכאבים ולא לחכות לראות "מה יהיה". ייתכן שגם ברפואה הסינית יהיה הטיפול ממושך לפעמים, אך זאת אך ורק במקרים כרוניים כאשר הנזק שנגרם הפך להיות רחב מימדים. בדרך כלל, תוך תקופה קצרה יחסית, התוצאות תהיינה מפתיעות לטובה.

חומר נוסף והמלצות לטיפול בכאבי-גב תחתון ניתן לקרוא בדף-הבית שלי, בפרק הדן בהמלצות לטיפולים במקרי מחלה שונים. פרק זה כתוב בשפה האנגלית.

  חזרה לעמוד הבית

בחזרה לעמוד הבית בשפה העברית